
שיקולי ארגונומיה בתכנון מטבח הם נושא חשוב מאוד, כי בסופו של דבר מטבח הוא מקום שיש בו פעילות ויש שעובדים בו אף לפרקי זמן ממושכים. כשמדובר בנוחות, בטיחות, יעילות והתאמה אישית הארגונומיה קודמת לכל.
מהי ארגונומיה?
ארגונומיה היא מדע ההתאמה בין האדם לבין סביבת העבודה והכלים שהוא משתמש בהם, על מנת שהעבודה תהיה בטוחה, נוחה ויעילה ככל האפשר. במטבח, שהוא אזור פעיל ומרכזי בבית, לארגונומיה יש חשיבות קריטית לתפקוד היומיומי.
חשיבות הארגונומיה במטבח
תכנון נכון וארגונומי של מטבח מאפשר לבצע בו את המשימות השונות, כמו בישול, ניקיון ואחסון עם מינימום מאמץ פיזי והליכה מיותרת. משטחי עבודה בגובה לא מתאים, מדפים גבוהים מדי או נמוכים מדי, מיקום לא נכון של תנור או מיקרוגל או מוצרי חשמל אחרים, חוסר בנשלפים ואילוצים להגיע למקומות עמוקים מדי ורחוקים מדי מהישג יד נוח, עלולים לגרום לכאבי גב, צוואר, כתפיים וברכיים. כאשר מדובר בצרכים מיוחדים – ללא התייחסות ארגונומית השימוש במטבח יכול ממש להפוך לבלתי אפשרי.
בטיחות
תכנון לא נכון עלול לגרום לתאונות, כמו החלקה על רצפה רטובה בזמן העברת סירים, גישה מסובכת לסכינים או התכופפות מסוכנת למקום אחסון נמוך מדי וקשה לגישה או, לחילופין – תכנון מקומות אחסון גבוהים מדי לאנשים מבוגרים, שיידרשו לטיפוס על כיסא או סולם.
נגישות
מטבח מתוכנן היטב מתאים גם לילדים, גם למבוגרים וגם לבעלי מוגבלויות, מבלי שיידרשו מאמץ מיותר או פתרונות מאולתרים.
עקרונות תכנון ארגונומי נכון
מטבחים עם תכנון ארגונומי נכון יתייחס דבר ראשון לעקרון המרכזי בתכנון מטבח והוא "משולש העבודה". הכיריים, הכיור והמקרר צריכים להיות במרחקים סבירים זה מזה וליצור צורת משולש, כדי לאפשר תנועה נוחה ויעילה ביניהם. מרחק גדול מדי ביניהם יצריך מאמץ רב מדי. לצדי הפונקציות העיקריות יש לתכנן לפחות משטחי בטיחות והנחה.


גובה משטחי עבודה
הגובה הסטנדרטי המקובל במרבית המטבחים הוא 90 ס"מ, אולם אפשר לדאוג למשטח עבודה נמוך יותר או גבוה יותר לפי הצורך. בדרך כלל גובה המשטח יותאם למשתמשים העיקריים במטבח. גובה המשטח צריך להיות כ-10–15 ס"מ מתחת לגובה המרפק של המשתמש בעת עמידה.
מיקום תנור, מיקרוגל, מדיח
הגובה הרצוי לתנור הוא מעט מתחת לגובה העיניים כדי להימנע מהתכופפות עמוקה. אם המיקרוגל יושב מעליו יהא המיקרוגל בגובה העיניים והתנור מתחתיו, כדי שלא יהיה מסוכן לאחוז בכלי עם נוזלים חמים בהכנסתו או הוצאתו מהמיקרוגל. מדיח הכלים בדרך כלל יושב על הרצפה לצידו של הכיור. במקרים מסוימים ניתן להגביה מעט מהרצפה למניעת התכופפות.
מגירות לעומת מדפים
מגירות נשלפות בגובה נוח עדיפות על מדפים עמוקים. הן מאפשרות גישה נוחה בלי להתכופף או "לחפור" יתר על המידה בתוך הארון.
תאורה
תאורה נכונה באזורים קריטיים (משטח עבודה, כיור, תנור) חשובה לתפקוד בטוח ומדויק. מומלץ לתכנן תאורה ייעודית לכל פונקציה ולא להסתפק בתאורה טכנית כללית בלבד. תאורה ממקור אור במרכז החלל תעניק אור מפוזר, אך גוף העומדים במטבח יכול להטיל צל על מקומות חשובים.
מטבח ארגונומי הוא לא רק עניין של עיצוב יפה, אלא של חיים נוחים, בטוחים ובריאים יותר. חשוב להתאים את תכנון המטבח לאורח החיים, לגיל, לגובה ולמצב הפיזי של המשתמשים, כדי להפיק ממנו את המיטב. לא רק היום, אלא לאורך שנים.